Blog - www.japanesecraftcenter.com
Mijn reis naar Tokio
25 januari 2019
De tweede week van januari ben ik in Tokyo om Japanse handwerktechnieken te leren, inspiratie op te doen en ik ben natuurlik ook op zoek naar mooie stoffen en leuke fournituren voor op de webshop.
Het is sowieso een lange reis maar omdat ik vanaf Engeland (Heathrow) vertrek, is de reis nog langer.

12/01/2019
De eerste vlucht is op zaterdag om 7.30 (Nederlandse tijd) en ik land op zondag 7.35 (Japanse tijd). Mijn vlucht is half leeg. Ik schrik er wel van maar wat me nog meer verbaasd is dat er bijna alleen maar buitenlanders zijn. 10 jaar geleden, toen ik in Tokio woonde, waren wij (de "gaikokujin", oftewel
Mijn artikel over sashiko
01 augustus 2017
In Juli heeft het handwerkblad "Handwerken zonder grenzen" mij gevraagd of ik een artikel over sashiko wilde schrijven. Het antwoord was natuurlijk: JA! Het artikel was te vinden in de editie van augustus. Het was mijn eerste artikel over dit onderwerp en ik vond het heel leuk om te doen. Hopelijk zullen de lezers het een boeiend onderwerp vinden en misschien zal de bijzondere Japanse techniek meer bekendheid in Nederland krijgen.





Juli: gezellige sashiko workshop !
10 juli 2017
Het was weer heel leuk om deze cursus te organiseren! De dames hebben hun best gedaan en vanaf nu wordt het oefenen en oefenen! Sashiko lijkt makkelijk maar als je het op de juiste manier wilt doen vergt het toch de nodige inspanning... Dames, bedankt voor jullie komst en voor de leuke sfeer!







De H&H beurs in Cologne
02 april 2017
Op 31 maart ben ik naar Keuken gegaan om 's werelds grootste handicraft en hobby beurs bij te wonen. Daar heb ik de nieuwste producten van Olympus-thread ontdekt (nieuwe stoffen, garens en samplers ) maar ik heb ook veel originele creaties van andere bedrijven mogen bewonderen. Hier een paar foto's voor jullie :-) Veel kijkplezier!

Image may contain: outdoor No automatic alt text available.
Wedstrijd Creatief met Japanse stof.
03 oktober 2016


Japan is fun! verkoopt door heel Nederland prachtige Japanse stoffen. Maar hoe worden deze stoffen gebruikt? Wat maken jullie ervan? Heeft u met één van onze Japanse stoffen (sashiko stof telt ook mee) iets bijzonders gemaakt en wilt u het aan iedereen laten zien? Plaats snel een foto van uw creatie op onze Facebook pagina en werf zoveel mogelijk likes. De mensen die geen Facebook hebben kunnen een foto naar contact@japanisfun.nl verzenden en die zal op Facebook geplaatst worden.

P
De prachtige espadrilles van Kobéola Creation
30 september 2016


Vorige maand heeft en klant meerdere lapjes Japanse stof besteld en vandaag kreeg ik de foto's van een van haar creaties. "Wat een prachtige espadrilles!" dacht ik meteen en wat ben ik blij dat ze van een van mijn favoriete stoffen zijn gemaakt! Viola van Doorn heeft zeker talent. U hoeft maar op haar facebook pagina te kijken om het te beseffen. Naast espadrilles maakt ze tassen en gehaakte cactussen (deze kunst van het breien of haken van kleine beestjes of objecten heeft "amigurumi"). Ik hoop dat ik binnenkort foto's krijg van espadrilles of ta
Sterkte Jacqueline!
19 augustus 2016

Heel onverwachts is de moeder van een van mijn trouwe klanten deze zomer overleden. Ze was niet ziek en had nog nooit in het ziekenhuis gelegen. Ze was het feest
voor haar 90ste verjaardag al aan het regelen...
Deze lieve mevrouw had verschillende sashiko kussen gemaakt.
Hoe maak ik van een sampler een klein tasje?
16 maart 2016

Alleen de voorbedrukte kant van mijn sampler heb ik geborduurd.


Voor de voering kies ik een stevige stof, hier linnen.


De voeringstof vouw ik in 2 met de goede kant naar boven en ik naai het dicht. Ik krijg dus een "tube". Daarna draai ik de "tube" zodat de verkeerde kant boven is en maak ik een zoom aan de onderkant.


De sampler naai ik ook dicht (verkeerde kant naar boven).
Sashiko sampler van Olympus: wat u ermee kunt doen!
16 maart 2016
Samplers: wat u ermee kunt doen. Hier zijn er wat voorbeelden van wat u met een sashiko sampler van Olympus (voorbedrukt lapje stof van 35cm x 70cm) kunt maken. Naast wat kussenslopen heb ik een klein tasje gemaakt en ook de voorkant van 2 tasjes versierd (niet alleen versierd want van de sampler heb ik 2 lange vakjes gemaakt dus lekker handig voor lange dingen zoals tijdschriften).








Tafelloper van voorbedrukte sashiko stof nummer 9
16 maart 2016

Ik heb een tafelloper gemaakt en daarvoor heb ik de sashiko stof van Olympus nummer 9 en wit garen nummer 101 gebruikt. De stof is voorbedrukt, u hoeft dus alleen op de stipjes te borduren. Omdat de print uitwasbaar is, kiest u wat u wilt gebruiken. Daarna heb ik voor een eenvoudige uitvoering gekozen en klaar is kees! Ik ben heel tevreden over het resultaat en ik vind het fantastish dat iets dat zo simple is zo mooi kan worden! Binnenkort alles op video!



nuno-zori, de stoffen sandalen
14 februari 2016

Toen ik voor het laatst in Japan was (eind 2014), had ik de techniek van het maken van nuno-zori geleerd. Nuno-zori vind ik de beste manier om oude lakens, T-shirts of handdoeken een nieuwe leven te geven. De stof wordt in reepjes gescheurd en om een stuk touw gevlochten. Voor de nuno-zori van mijn dochter (zie foto's) heb ik haar oude laken en twee oude kussenslopen gebruikt. Ze kon niet geloven dat ze op haar oude beddengoed liep! Ik ben van plan workshops nuno-zori te gaan geven (in Badhoevedorp). Misschien wordt Nederland, net als onze buurlanden, gek op nuno-z
handleiding samler
13 december 2014

De samplers van Olympus zijn voorbedrukte lapjes stof met uitwisbare motieven. Het borduren is wel makkelijk maar als je het nog nooit zo'n sampler gebruikt hebt is een handleiding wel handig!


Sashiko garen, 40 meter, blauw.                           
sashiko workshop- oktober 2014
04 november 2014

Vrijdag 24 oktober heb ik weer een sashiko workshop voor beginners mogen geven. Het groepje was heel gezellig en de dames gingen lekker aan de slag. Steeds meer vrouwen die van quilten houden maken kennis met het borduren op z'n Japans. Ik hoop wat foto's van de afgemaakte projecten te ontvangen wink

<br
04 november 2014

Mijn reis naar Tokio
04 november 2014

De eerste week van september ben ik met mijn man en dochter naar Japan gegaan. Het was geweldig om na 4 jaar weer in Tokio rond te lopen en mijn dochter vond het fantastisch om haar geboorteland te leren kennen. Er is in Tokio zoveel te zien en zoveel te beleven! Hieronder vindt u wat foto's van mijn reis. Veel kijkplezier!

De dag na aankomst heb ik geleerd hoe je nuno-zori (sandales van stof) maakt! Dat was een geweldige les.
04 november 2014

Sashiko spullen aangekomen!
22 juni 2014
 
Na 2 maanden zijn mijn sashiko producten eindelijk in Nederland! Ik heb voor de kwaliteit gekozen dus heb ik alles bij Olympus (de leider in de Japanse draadindustrie) en Clover ( Japanse leider in de "craft industry) besteld.
Nu heb ik een groot assortiment fournituren voor sashiko (naalden, vingerhoedjes, carbonpapier...), prachtige garens (er zijn nieuwe frisse kleuren!), de mooiste kits
Mijn kanzashi bloen met de Quick flower maker van Clover!
22 juni 2014
 
Om deze bloem te maken heb ik de "kanzashi flower maker" van Clover gebruikt. Het gaat snel en het is zo makkelijk om te doen! Zo'n kanzashi kan een prachtige broche worden, je kan het op een diadeem of haarband plakken (gebruik dan een pistoollijm of een sterke lijm). Ik heb zelfs ringen van gemaakt. De "kanzashi flower maker" is te vinden in de webwinkel van Japan is fun!

Handgemaakte riem met Hawaiian ribbon lei.
22 juni 2014


Klaar! Na een paar uurtjes vlechten (verspreid over meerdere dagen, wanneer ik wat tijd had) is mijn riem eindelijk klaar!


















Hawaiian ribbon lei.
22 juni 2014

Vorige jaar heeft een Japanse vrouw me laten zien hoe je een "hawaiian ribbon lei" maakt. Japanners zijn gek op Hawaï en ze zien het eiland als dé vakantiebestemming daarom worden in Japan allerlei Hawaïaanse activiteiten aangeboden. Een lei is een ketting dat tijdens een feest gegeven wordt. Vaak van bloemen, het kan ook van schelpen of lint gemaakt worden. Hier gebruik ik de Hawaïaanse techniek om sleutelhangers of armbanden te maken. Ik zal binnenkort riemen maken. De lint die ik gebruik is een satijnen lint van 3mm breed. Ik ben van plan workshops te gaan geven...

Bento voor kids = lekker gezond eten
22 juni 2014

Het is vakantie, dus laten we bento's maken! Mijn bento's zijn lekker vrolijk maar vooral heel gezond. Weinig vet, weinig suiker, veel verse ingrediënten... dus geen saaie broodje pindakaas! Het is voor klein en groot een plezier om ze te maken en om ze... op te eten! Itadakimasu! (Eet smakelijk!)


Voor een bento kan je veel verschillende ingrediënten gebruiken.

Belangrijke hulpmiddelen om te snijden, te prikken, te stampen, om te vormen...   De kleine chefs zijn klaar!
Sashiko workshop voor 2.
22 juni 2014

Twee vriendinnen wilden het borduren op z'n Japans leren. Dat was een gezellige avond :-)





 

Japanese finger food.
22 juni 2014

Mijn kinderen zijn gek op Japans eten. Ik heb laatst wat gemaakt en het was meteen feest! Een Japans omelet, onigiri (gevulde rijst "balletjes"), yasai tempura (beignets van groente), kleine octopus-worstjes en wat groente. 



 

Workshop Kumihimo
22 juni 2014

Kumihimo is het Japanse vlechtkunst. Dit groepje dames kwam gezellig een armband maken. 






workshop kanzashi
22 juni 2014

Een paar weken geleden werd ik gevraagd om een workshop kanzashi te organiseren voor een verjaardag. Kanzashi, dat zijn bloemetjes die door het vouwen van vierkantjes stof (hier chirimen) worden gemaakt. De participanten konden kiezen tussen het maken van een broche, een ring of een armband (die ook in het haar kan). Dat was een super gezellige avond!



Workshop Kanzashi avec des Franse vrouwen
22 juni 2014

Een groepje Franse vriendinnen tijdens de workshop kanzashi bloemen. Het is allemaal heel mooi gelukt!





Sashiko etui gemaakt door een klant. Prachtig!
22 juni 2014



Om dit etui te maken heeft Claire de sashiko kit Pouch Camelia gebruikt. Die heeft eigenlijk lijntjes op de achtergrond maar Claire wilde liever de bloem alleen. De lijntjes wijn uitwasbaar en dat geeft je vrijheid!

Zo ziet de kit eruit. (Kit nummer 100).


mijn sashiko kussentjes
22 juni 2014

Ik ben de laatste tijd lekker bezig geweest! Mijn kussentjes zijn ongeveer 33cm x 33cm. Ik heb de samplers wit en de sampler indigo gebruikt. Ik heb ook mijn placemat afgemaakt.



tsumami kanzashi
22 juni 2014

Mooie bloemen met Japanse stof maken. De beelden praten voor zich. Als je bloem klaar is, kan je er een broche van maken. Je kan het ook gebruiken om een tas, armband of diadeem versieren.



 
armband in kumihimo
22 juni 2014


Voor deze armband heb ik 3 kleuren gekozen: wit, roze en zilver. De witte en roze garens zijn 2mm dik terwijl de zilveren garen maar 1mm is. Dat heb ik gedaan om meer reliëf aan de armband te geven.  Er zijn in totaal 4 garens in 2 gevouwen; ik vlocht dus met 8 garens.



Kerstballen met washi papier
22 juni 2014

Dat wordt mooi in de kerstboom!  Nu nog even in de bonsai...
Maandag 17 december geef ik een workshop voor ouder+peuter en we gaan deze originele kerstballen met prachtig Japans papier maken. <
22 juni 2014

Een paar weken geleden heb ik weer iets geleerd. Ik ging naar een workshop waar Japanse vrouwen ons geleerd hebben een  "Hawaiian ribbon"  te maken. De techniek vergt wel een goede fijne motoriek want we gebruikten glad en dun satijnen lint. 
 
 


kumihimo: mijn sleutelhouders
22 juni 2014
 
In mijn vorige blog vertelde ik dat ik gek op sashiko ben.... nou, ik ben ook gek op kumihimo! Met een paar foto's laat ik jullie zien hoe je een prachtige sleutelhouder kan maken.

Ik gebruik zo'n eenvoudige sleutelhouder en ik kies 2 verschillende kleuren van satijnen koordjes. Hier roze en wit.
 
Sashiko op kussentje
22 juni 2014

Een van de participanten van de laatste workshop sashiko heeft mij wat foto's van haar afgemaakte kussen gestuurd. Ze heeft blauw gemêleerd garen gebruikt en het resultaat vind ik prachtig! Ze twijfelde of het mooi zou worden op een donkerblauwe achtergrond maar zij is nu heel tevreden.
Bedankt voor de foto's!



gek op sashiko!
22 juni 2014

Ja, dat ben ik, gek op sashiko. Ik ben gek op de traditionele Japanse patronen en op de combinatie van indigoblauwe stof en witte draad (of omgekeerd). Ik vind het fijn dat ik originele kussenslopen, placemats of tafellakens zelf kan maken. Het is ook erg ontspannend om te doen.

Er bestaat best veel informatie over sashiko op internet maar het is wel handig om wat boeken bij de hand te hebben. Hier zijn 2 aanraders: "sashiko" van Agnes Delage-Calvet (in het Frans)  en "The ultimate sashiko sourcebook" (van Susan Briscoe). Deze laatste beschouw ik als de Bijbel van de sashiko.
 
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
Close