From January 13 to 19, I'll be in Tokyo. The shop will be closed. Sorry for any inconvenience. Follow me here.        
mytriptotokyo

MY TRIP TO TOKYO

 
 
De tweede week van januari ben ik in Tokyo om Japanse handwerktechnieken te leren, inspiratie op te doen en ik ben natuurlik ook op zoek naar mooie stoffen en leuke fournituren voor op de webshop.
Het is sowieso een lange reis maar omdat ik vanaf Engeland (Heathrow) vertrek, is de reis nog langer.

12/01/2019
De eerste vlucht is op zaterdag om 7.30 (Nederlandse tijd) en ik land op zondag 7.35 (Japanse tijd). Mijn vlucht is half leeg. Ik schrik er wel van maar wat me nog meer verbaasd is dat er bijna alleen maar buitenlanders zijn. 10 jaar geleden, toen ik in Tokio woonde, waren wij (de "gaikokujin", oftewel de buitenlanders) nog schaars maar volgens mij zijn de tijden veranderd. Het is de laatste jaren  makkelijker geworden voor niet-japanners om te immigreren en mensen kiezen vaker Japan als vakantiebestemming en dat zie ik.

13/01/2019


Van slapen in het vliegtuig is er voor mij nauwelijks spraken maar dat maak niet uit want ik ben toch te opgewonden om naar bed te gaan en de zon is al lang op in Japan. De check in het hotel is toch pas om 15.00 dus ik moet het tot die tijd volhouden. Als de bagage opgehaald is kan mijn dag beginnen! 

Het eerst wat ik doe is een pasje voor het openbaar vervoer kopen. Ik heb meerdere mogelijkheden maar ik ga voor het pasje PASMO. Ik koop het bij een balie, zet een bepaald bedrag erop en ik kan het bijna in alle openbaar vervoeren gebruiken. Gewoon even in en uit checken. Er is (behalve op staat), bijna overal gratis internet wat ontzettend handig is. Google maps is mijn beste vriend! Ik kan makkelijk op mijn telefoon kijken van welk platform een trein vertrekt, om hoe laat (altijd op tijd inJapan) en hoeveel het me gaat kosten. Dankzij het gebruik van verschillende  kleuren voor de verschillende lijnen is de metro nemen echt niet moeilijk. Alles staat ook in romaji ( de westerse letters) en de oproepen worden ook in Engels gedaan.

Gelukkig mag ik mijn koffers alvast in de lobby van het hotel achterlaten en ren ik meteen naar mijn eerste workshop.  Ik hou van de Japanse vlechttechniek kumihimo, ik gebruik daarmee een "mobidai" een zacht schijfje (https://japanesecraftcenter.com/kumihimo-kit-3-ster/ ) maar ik heb het eigenlijk altijd op en "marudai" willen proberen. Het lijkt op een smalle kruk met een gat bovenaan en er wordt net satijnen garens gevlochten. Ik moest die workshops dus echt gaan boeken! 

En dan pas beginnen de problemen. In Japan is het zo ontzettend moeilijk om een adres te vinden. Hier  hebben ze niet, zoals in veel andere landen, de naam van een straat en een huisnummer. Ze hebben de naam van en wijk, dan van een blok, en dan van een huis. Het lijkt makkelijk maar als ik het adres aan voorbijgangers liet zien, hadden ze geen idee waar het kon zijn. Dat wist ik want ik heb hier gewoond. Ik werd uiteindelijk door een winkelier geholpen. Er ging het googelen, opzoeken, hij naam me mee maar kon het ook niet vinden. We waren nog geen 100 meter achter zijn winkel. Daar was een Franse pannekoekenhuis met een Franse vrouw (oh mais vous êtes  Française !!). Die wist het ook niet maar haar Japanse collega wel en ze liep met me mee. Het was 10 meter verderop! Dat alles ging natuurlijk gepaard met veel buigen van mijn kant ("arigatou gozaimasu" , "sumimasen") want ik bedank en verontschuldig me tegelijk voor die hele commotie die ik heb veroorzaakt. Ik kom te laat aan (not done!) en helemaal bezweet (het moest toch winter zijn?) maar opgelucht dat ik het wel gevonden heb en dat ik meteen aan de slag kon.


De garens worden om verzwaarde klosjes ingewikkeld en er hangt een gewicht aan het uiteinde van de vlecht. De garens moeten volgens een bepaald patroon van plaats veranderen, altijd op de zelfde manier, keer op keer (https://japanesecraftcenter.com/tutorials/tutorial-kumihimo). Het begin is altijd moeizaam want het is nog geen automatisme maar na een kwartier begint het heel logisch te voelen en het gaat bijna van zelf ( met af en toe nog wat foutjes die de "sensei" of meester heel snel kan opsporen).


Ik had nog nooit zijden garens gebruikt en ik vond het heel fijn. De kleuren zijn prachtig en ze hebben een mooie glans.

Als de vlecht de gewenste lengte heeft, bindt de sensei het af met een touwtje, knip hij het en we kunnen ons werk bewonderen.

Ik vind de mijne best mooie. Ik zie ook dat het lang niet perfect is en ik begrijp dat het draaien van de garens belangrijk is. Omdat we geen koordjes gebruiken maar een verzameling garens, moeten ze regelmatig gedraaid worden om op touwtjes te lijken. Als het niet goed gedaan wordt is een dikkere plek te zien in het werkje. 


We mogen kiezen wat het gaat worden, een armband of "strap" en omdat Japanners gek zijn op "strap" (dingetjes op ee ln tas of mobiele telefoon ophangen), ga ik net als de andere cursisten voor de strap. Ik wilde eerst voor een armband gaan maar mijn vlecht was te lang en ik vond het jammer om het af te knippen. De sensei zei vaak tegen mij "hayai!" om te zeggen dat ik snel ging. Dat was mijn eerste keer op een marudai maar niet mijn eerste ervaring met kumihimo natuurlijk.

De sensei gaat rustig in een hoekje zitten en maak het voor ons af. Het gebeurt helemaal op zijn Japans, zonder gepraat, een beetje gefluister door de andere cursisten... wat een rust! De lijm moet een dag drogen dus morgen zal ik mijn strap op mijn tas zetten!

Fijn dat de workshop zo rustig was want het was etenstijd, op zondag, in een populaire wijk van Tokyo en dat betekend minstens een halfuur in de rij om iets te kunnen eten. Daar zal ik er nooit aan kunnen wennen! 

Het was inderdaad overal veel te druk en we (een vriendin en ik) eindigden in een cafe waar ik een hotdog bestelde. "Morgen beter" dacht ik toen.
aan het einde van de middag kon in eindelijk in mijn hotel inchecken. Ik had net de tijd om me even te verfrissen, en hop, snel naar de volgende workshop! We hadden afgesproken op het super grote station van Shinjuku en ik was weer de weg helemaal kwijt! "Morgen beter" dacht ik weer.
Deze keer ging het om het maken van de traditionele Japanse vingerhoedjes "kaga yubinuki". Omdat er die dag geen geplande workshops waren, kreeg ik een privé les in een café. Het is hier niet zo gek om een tafel te gebruiken om iets te gaan doen. De huizen in Tokio zijn meestal heel klein dus mensen spreken op andere plekken af. Voor deze workshop wordt er ook gewerkt met zijden garens. Er wordt eerst een soort van ring gemaakt en als die stevig is, wordt er erop geborduurd. Het is precisie werk en daar hou ik van.Miwa san (mevrouw Miwa) had een doos vol prachtig exemplaren meegenomen. Ik herkende bekende Japanse designs maar er waren ook tulpen en hartkes. Ik zal nog goed moeten oefenen en om een simpele yubinuki af te maken , heb ik in totaal 3 uurtjes nodig...

 
Na zo een lange dag kan ik in de metro niet meer tegen de slaap vechten en ik doe, net als de helft van de passagiers, mijn ogen dicht, hopend dat ik niet te diep in slaap zal vallen maar de oproepen bij elke halte houden me net genoeg wakker en ik stap uit een beetje uitgerust. 

14/01/2019
Vandaag ga ik naar Chiba, een van de prefecturen van Japan, net buiten Tokio. Het kost me wel 1 uur met de bus en ik ben blij dat het vandaag een nationale vrije dag is want een Japanse vriendin gaat mee. We stappen in, mijn PASMO pasje kan gewoon in de bus opgeladen worden, en we verlaten Tokio via de Rainbow bridge.


We gaan op bezoek bij iemand die ik op Instagram volg. Ryuichi is een maatschappelijke werker die met verstandelijke gehandicapten werkt en die besloot zijn leven in Tokio (met alle comfort die je kan verwachten) te ruilen voor een eenvoudig leventje op het plateland. Daar wilt hij, met zijn vrouw, hun kind laten opgroeien. Het huis is een heel oud huis van een andere tijd en ze zijn het aan het opknappen. Dat klinkt een beetje als een "Ik vertrek verhaal" maar in Japan zijn er heel weinig mensen die deze keuzes maken terwijl het in Noord Europa een beetje een trend is.Mijn Japanse vriendin vond hun levenstijl dus heel bijzonder terwijl ik er niet bij stil stond. Ik wilde op bezoek want Ryuichi houdt van de Japanse borduurttechniek sashiko en hij heeft een handel en reuze collectie in vintage Japanse stoffen die gerepareed zijn met de boro techniek.


Hij maakt ook prachtige en sjaals tassen met hele oude stoffen die zijn vrouw waarschijnlijk ergens op het plateland vindt.


Zijn huis is een ware museum met veel (echte) antiek en hij verkoopt bijna alles aan niet Japanners en daarom is zijn website in het Engels. Want ja, Japanners houden gewoon niet van oude spullen. 90%  van zijn spullen vestuurd hij naar Hong Kong want de jeugd daar vindt het geweldig terwijl de Japanse jeugd modern uitziende kleding en accessoires wilt. Als het oud lijkt mag het rechtstreeks naar de prullenbak. En dat geld niet alleen voor de jeugd. Want als u van plan bent om naar Japan te gaan, verwacht niet dat u mensen 
met zichtbaar gerepareerde kleren zullen zien. 
De "boro trend" bestaat niet in Japan. De kleren die vroeger, toen Japan heel arm was, door boeren of vissers gerepareerd waren, zagen er zo netjes mogelijk uit want mensen schaamde zich voor hun armoede en Japanners willen er netjes uitzien. De oude kleren die in de musea hangen, in de bladeren verschijnen of Ryuichi te zien zijn, zijn allemaal binnenstebuiten gekeerd want dat is wat niet-japanners willen zien. Het is dat patchwork effect, dat "visible mending" dat de laatste tijden zoveel mensen aantrekt is want die heeft zeker zijn charme en er is een steeds groeiende groep mensen het kan waarderen. 
Voor dat we terug naar Tokyo gingen zei mijn vriend dat er een aardbeving was. Ik voelde niks en ik dacht dat het de wind was want ik hoorde wel klapperen. Ze keek naar de lamp en die trilde inderdaad. Ze pakte snel haar mobiel om te kijken of het een kleintje of een grote was en dat was gelukkig een kleintje. Ik besefte opeens dat ik geen app had gedownload en dat is wel belangrijk om te doen. Nu ben ik met 2 apps paraat. Een paar seconden voor dat een aardbeving plaatsvindt zal ik een alarm horen. Super handig toch?

Hier is "onze" aardbeving te zien.

Hier is een demo op de andere app...

Voor de terugweg hebben we voor de trein gekozen want het was de laatste dag van een driedaags weekend en we waren bang om met de bus in de files terecht te komen. Eerst een snelle lunch waar ik probeer mijn rāmen (noodles) binnen te slurpen. Het valt niet mee als het kokend heet is!
Terug naar Tokyo stapten we onverwacht in een oogverblindende tentoonstelling. Op 30 april 2019 zal de Japanse keizer Akihito optreden. He is heel bijzonder want hij zou tot aan zijn dood op de troon moeten blijven maar hij heeft aangegeven dat hij niet meer wilt. Toen zijn eigen vader dood ging, moest hij hem meteen opvolgen en hij was geen tijd voor een groot feest. Deze keer is er voldoende tijd en het feest wordt tot aan de puntjes geregeld. De tentoonstelling laat zien wat er die dag gaat gebeuren en de Japanners krijgen 10 dag vakantie wat voor hier heel veel is!

De 2 laatste foto's leggen de kleuren van de lagen van de kimonoj uit. 

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
Close