Geen verzendingen tussen zaterdag 20 april en woensdag 8 mei.
 
 
Different forms of sashiko

Different forms of sashiko

Sashiko is een borduurtechniek uit Japan die in de 17e eeuw ontstond. Er zijn 3 vormen van sashiko: moyouzashi, hitomezashi en kogin.

MOYOUZASHI SASHIKO

Als men over sashiko praat gaat het meestal over moyouzashi, de patroon-sashiko. De letter "u" in moyouzashi betekend dat de "o" een lange "o" wordt: u hoort dus moyoozashi. Het
is een traditioneel borduurtechniek uit het noorden van Japan waarmee boeren en vissers vroeger hun kleding versterkten. Meerdere lappen stof werden met kleine steekjes aan elkaar vastgemaakt. De motieven bestaan uit rechte of ronde lijnen en de steken mogen elkaar niet kruisen. Tegenwoordig wordt sashiko gebruikt om kussens, lakens, tassen of zelfs kleding te versieren. De techniek is eenvoudig maar de combinatie van indigoblauwe stof en wit garen geeft de sashiko een bijzondere uitstraling. Nu zijn er sashiko stoffen en garens in allerlei kleuren maar de door de natuur geïnspireerde motieven blijven nog steeds heel aanwezig en dat maakt sashiko zo bijzonder.

  

HITOMEZASHI SASHIKO
Hitomezashi (of één-steek-sashiko) wordt geborduurd op een raster van rechte lijnen. In tegenstelling tot de moyouzashi techniek (patroon-sashiko) mogen de steken op elkaar aan sluiten en zelfs elkaar kruisen. Zo ontstaan prachtige motieven. Tegenwoordig wordt sashiko gebruikt om kussens, lakens, tassen of zelfs kleding te versieren. De techniek is eenvoudig en net als bij moyouzashi sashiko is de combinatie van indigoblauwe stof en wit garen prachtig! Sashiko stoffen en garens zijn tegenwoordig in allerlei kleuren te vinden.

Hitomezashi Sashiko: Sashiko Embroidery, Hitomezashi Sashiko, Patterns Hitomezashi, Sashiko Muster, Sashiko Patterns, View, Sashiko Pesponto

KOGIN SASHIKO
Kogin-zashi (een vorm van sashiko) is een Japanse rijgtechniek die uit Tsugaru (een regio in het noorden van Japan) komt. Het principe is eenvoudig: linnen lapjes  waren met indigo geverfd en geometrische vormen werden met witte linnen garens (en later katoenen garens) geborduurd. Met kogin werkt u met een hele lange draad en u moet de steekjes tellen (dus wel alert blijven!). Er zijn tientallen kogin motieven maar de ontwerpen zijn altijd horizontaal met geometrische vormen.
Net als bij moyouzashi en hitomezashi is het basisontwerp heel eenvoudig en toch behoren deze borduurwerkjes tot de mooiste van Japan.


   

Japanese Craft Center verkoopt de beste kwaliteit sashiko producten van de Japanse bedrijven Olympus Thread Mfg en van Clover Mfg Co., Ltd.
オリムパス製絲株式会社 Olympus Thread Mfg. is de leidende fabrikant in de Japanse draadindustrie. Sinds 1924 zijn ze gespecialiseerd in sashiko, de traditioneel Japanse borduurtechniek. Ze zijn één van de enige fabrikanten van sashiko garens, -stof en -naalden. Hun producten zijn van zeer hoge kwaliteit en dat is meteen te merken. Vandaag is Olympus een leider in de  borduur-, haak-, kant- en brei-industrie.
 
  Clover is de leider in de Japanse "craft industry". Ze bieden een breed scala aan producten gericht op het breien, naaien, quilten en patchworken. Al hun producten worden in Japan gemaakt waar de kwaliteitseisen heel hoog zijn.

Veel sashiko plezier!

 
 
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
Close