tutorial kumihimo
 
 
kumihimo, het vlechten van kleurrijke satijnen koordjes, is een ambacht die ontstond meer dan 1000 jaar geleden in Japan. "Kumi" betekent aan elkaar vlechten of verzamelen en "himo" betekent touw of koord. De gevlochten koordjes werden gebruikt tijdens religieuze rituelen maar ook als accessoires, als versiering van traditionele klederdracht of om objecten te bundelen. Het duurde niet lang voordat vrouwen kumihimo gebruikten om de "obi" (brede kimono riem) strakker of losser te maken. Vroeger werd er op een soort houten kruk met een gat in het midden gevlochten maar tegenwoordig kan je op een zachte schijf dezelfde techniek gebruiken. Zo maak je op een makkelijke manier (en overal) armbanden, kettingen, riemen, sleutelhangers... Met de kits van Olympus kunnen we een schattige armband maken maar de vlecht kan ook op een andere manier gebruiken.
 
Wat heb je nodig?
-1 kit (met een blaadje, een ster, een schelp of een hart)
-1 schaar
-7 stukjes karton (ongeveer 3cm x 5cm)
-1 papierknijper (eventueel)


       
Alle kumihimo kits van Olympus (KM-1, KM-2, KM-3 en KM-4) bevatten een schijf (9,5 cm omtrek), 7 katoenen draden van verschillende kleuren, een handleiding in het Japans, een sluitingsring en accessoire(s). 

    
Leg de 7 draden naast elkaar en maak een knoop. Laat ongeveer 3 cm "staart". Gebruik bijvoorbeeld stukjes karton om de garens op te winden zodat ze niet in de knoop komen.

   
Zet nu de draden zoals aangegeven op de handleiging. De naam van je kit staat boven de getekende schijf (b.v. KM-4 Heart). De kit die ik gebruik is KM-2 (leave). De knoop en zijn "staart" zet je in het midden van de schijf en de draden zet je vast in de groeven met een nummer.


De draden moeten netjes onder de schijf hangen. Zorg ervoor dat ze niet te lang zijn.

We gaan zo beginnen. Het idee is dat je van nummer 1 t/m nummer 7 werkt en dat je met de pijl bovenaan de schijf eindigt... En dan opnieuw. Met onderstaande foto's wordt het makkelijk om te begrijppen. Maar eerst wat tips!

TIPS!

Tip 1: gewicht
  
Om een mooie en strakke vlecht te maken, moet er gewicht bij de "staart" komen. Daarom hou ik eerst de "staart" en later de vlecht met mijn linkerhand vast en ik trek er lichtjes aan. Om beide handen vrij te hebben, kan je ook een papierknijper aan de staart vast maken.

Tip 2: strak
  
Het is belangrijk dat de strengen strak op de schijf zitten. Op de linker foto is het veel te losjes. Met een hand hou je de " staart" vast en met de andere trek aan de draden tot dat het er strak uitziet, anders krijg je een slappe vlecht.

Tip 3: niet te lang, niet te kort.
  
Met de juiste lengte draad is het vlechten veel makkelijker. 15 tot 20 cm draad voelt als een goede lengte.

HET VLECHTEN KAN BEGINNEN!

  
1: Je neemt de draad die in groef 1 zit en je zet het in de enige groef die vrij is: de pijl.

  

2: Je neemt de draad die in groef 2 zit en je zet het in groef 1.

  
3: Je neemt de draad die in groef 3 zit en je zet het in groef 2.

  
4: Je neemt de draad die in groef 4 zit en je zet het in groef 3.

 
5: Je neemt de draad die in groef 5 zit en je zet het in groef 4.


  
6: Je neemt de draad die in groef 6 zit en je zet het in groef 5.

 
7: Je neemt de draad die in groef 7 zit en je zet het in groef 6.

  
8: Je neemt de draad die in groef "pijl" zit en je zet het in groef  7.


Nu ben je weer bij het begin. Alleen de kleuren zijn van plaats veranderd. Zet alle stappen opnieuw (begin met groef 1).

  
Als de vlecht tussen 40 en 45 cm lang is, haal alle draden uit hun groeven.

  

Maak een knoop en knip de garens zodat er ongeveer 2 cm overblijft.

  
Zet je accessoire op je vlecht.

  
Zorg
ervoor dat ze goed vast zitten.

  

Vouw je vlecht in 2 plaats de sluitingsring zoals op de rechter foto.

  

Als laatste, knip de uiteinden van je vecht zodat ze even lang zijn. Et voila! Jouw armband is klaar!

                           

                           

Als je nog meer armbanden wil maken, probeer te vlechten met borduurgaren. Het effect is ook heel mooi. Je kan ook een losse schijf gebruiken.
 

                         

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
Close