tutorial tatami-heri tas (super licht!)

-tutorial tatami-heri tas

 
 
Een tatami is een mat gemaakt van rijststro dat als vloerbedekking wordt gebruikt in traditionele Japanse kamers. Meestal hebben ze aan de lange zijden randen (heri) van brokaat of even stof. Tatami-heri is een zeer gewaardeerde stof die bestaat uit een combinatie van polyethyleen garen, polypropyleen garen, polyester garens en glanskatoen garen. Vroeger waren ze enkel in donkere kleuren te vinden maar tegenwoordig is er een eindeloze keus van creatieve en kleurrijke designs. En dat komt omdat de randen van tatami  al 10 jaar ook gebruikt worden om tassen en accessoires te maken. Tatami-heri is licht van gewicht (maar toch stevig), het voelt zacht aan, het is flexibel en buigbaar. Het is dus een geweldig materiaal om tassen te maken die handig en stijlvol zijn, en die u iedere dag kunt gebruiken of alleen voor speciale gelegenheden. In een handomdraai maakt u ook originele haar accessoires, portemonnees, allerlei leuke objecten. Tatami-heri is helemaal nieuw in Nederland! Probeer het snel en u zult verbaasd zijn wat u er allemaal mee kunt doen! Hier is een voorbeeld van hoe je een tas kan maken. De heri die ik gebruik heb zijn: butterflies, red with white flowers en  grey. Veel plezier!

Dit heb je nodig: 2,50 meter heri voor de tas. 1 meter heri voor de hengsels. Minder dan 70 cm heri voor de rand van de tas. 60 cm heri voor het binnenvak. Totaal: iets minder dan 5 meter heri. Een naaimachine, naaigaren, scharen, een lineaal, een potlood en eventueel een hera van Clover.
De tatami-heri zijn hier te vinden.

Naai 5 heri van 50 cm naast elkaar (met de goede kant op elkaar). Kies 1 of meerder kleuren/motieven. Begin met 2 heri.


Ga verder totdat alle 5 stuks aan elkaar vast zitten.


Maak de randen vlak met je duim of de hera van Clover. De hera is zeker een aanrader om je vingers te ontlasten.

Achterkant (foto links) en voorkant (foto rechts). Je hebt een mooie en vlakke rechthoek gemaakt.


Vouw de rechthoek in dubbel en naai de randen aan elkaar vast.

De “tas” is binnenstebuiten. Vouw de zijkanten zodat je een puntje krijgt. Trek een lijn van 10 cm.


Stik over de lijn en keer de tas met de goede kant naar buiten.

Maak een vouw onderaan de tas.

Neem 2 heri van 50 cm voor de hengsels. Maak een dunne rand aan 1 kant en druk het stevig plat met je duim of de hera.

Vouw de heri dubbel in de lengte, maak het vast met speldjes en zorg ervoor dat de hengsels helemaal plat zijn.

Stik de hengsels aan 1 kant en maak ze vast met speldjes aan de buitenkant van de tas. Ik gebruik het design van de tas om de hengsels op de juiste plek te zetten.


Kies een andere kleur heri voor de rand van de tas. Die heri moet 2 cm langer zijn dan de omtrek van de tas.
 

Vouw de heri dubbel in de breedte en stik het 1 cm van de zijkanten zodat die de omtrek van de tas heeft. Maak de rand aan de buitenkant van de tas vast met speldjes.


Stik de rand, de hengsels en de tas samen met je naaimachine.

Voor het binnenvakje, neem 2 stukjes heri van 30 cm en stik de lange kanten samen (aan 1 kant maar), 1 cm van de rand. Maak het middenstuk plat.
 

Maak een zoom door 2x een vouw van 1 cm breed te maken.
 

Stik het door en vouw de heri in de breedte zodat er aan de bovenkant 5 cm uitsteekt.
 

Naai de zijkanten en zet het vakje in de tas vast met speldjes.
 

Naai het vakje en de rand samen en vouw de rand binnen de tas. Laat een paar cm uitsteken en druk met duim en wijsvinger.
 


Voor een mooier resultaat, zet de tas tegen de hoek van een tafel en druk rondom met een hera.

 


De tas is klaar! Ik heb de mijne versierd met een strikje. Deze tas weegt slechts 85 g! Het is een handig, super licht en tegelijkertijd stevig tasje. Met de lente die eraan komt, is zo’n schattig tasje echt een must have!


SUMMER SALE!

Geniet nog even van de SUMMER SALE!
Tot 50% korting op veel artikelen!
Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring te verbeteren of om advertenties te kunnen tonen. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Privacy & Cookiebeleid
Close